Psychologen zeggen: “Smaak zit tussen je oren”. Dit betekent dat er meer dan alleen de echte smaak van een product meetelt of een product goed verkoopt of niet.  De grote concurrent van Coca Cola is Pepsi Cola. Wetenschappelijk uitgevoerde blinde smaaktesten wijzen uit dat meer dan de helft van  proefpersonen Pepsi Cola lekkerder vinden dan Coca Cola. Toch verkoopt Coca Cola veel  meer en tegen hogere prijzen. Daarom is dat verder onderzocht en het blijkt dat het merk, de status van het merk, de verpakking etc. ook allemaal meespelen bij de smaakvorming en daardoor het succes van het product.  Dus niet alleen je tong met smaakpapillen maar ook je hersenen doen mee bij dit proces.

Voor de leerlingen van de Businessklas betekent dit twee belangrijke dingen om te onthouden:

  1. Als je dit allemaal goed begrijpt dan snap je ook het belang van een goed verpakking en een goede reclame. Daar kun je dan als verkoper handig gebruik van maken.
  2.  Als consument (dus als koper of klant) is het van groot belang om zelf een goede mening over het product te vormen. Coca Cola werkt m.b.v. reclame en marketing aan een goed imago door sponsoring, duurzaamheid , etc.  Je krijgt een goed gevoel bij het merk alleen al en dan heb je nog niets gedronken of geproefd. Of het product net zo goed is als de reclame doet geloven dat moet je natuurlijk zelf bepalen.

Om te kijken wat onze leerlingen op school van cola en in het bijzonder de smaak van cola vinden hebben we voorafgaand aan het bedrijfsbezoek aan Coca Cola een smaaktest gedaan. En dan blijken onze leerlingen echte kenners te zijn en anders te reageren dan in officiële onderzoeken wordt aangegeven. Aan elke van de ca 25 proefpersonen werden de volgende  vragen voorgelegd:

Geef aan wat volgens jou:

  1. de lekkerste cola is
  2. de meest vieze cola is
  3. wat volgens hem of haar Coca Cola is.

Eveline Harting uit de Businessklas heeft de resultaten uitgewerkt in drie grafieken. Als je die goed bekijkt dan blijkt dat meer dan de helft van de leerlingen van de Businessklas de echte Coca Cola herkent, dat iets minder dan de helft van de leerlingen Pepsi Cola als de minst lekkere cola aanduiden en dat ruim de helft van de leerlingen Coca Cola het lekkerste vindt.