Oh nee! Woensdag 1 augustus was het Earth Overshoot Day 2018: de dag waarop we evenveel natuurlijke grondstoffen hebben gebruikt als de aarde in een jaar kan maken. Eigenlijk is nu de voorraad water, olie, gas, steenkool en hout voor de rest van het jaar op.

Water, olie, gas, steenkool en hout. Het zijn allemaal grondstoffen die we in de natuur vinden. We gebruiken ze om andere dingen mee te maken. Maar hoe lang kan dat nog?

We gebruiken dus teveel van deze natuurlijke grondstoffen en nog nooit was Earth Overshoot Day zo vroeg in het jaar. Dat betekent niet dat we geen grondstoffen meer kúnnen gebruiken, want de rest van het jaar doen we het met de voorraad die we vroeger hebben opgebouwd. Maar dat is natuurlijk niet goed!

We gebruiken meer dan we hebben en maken voorraden zo op. Hoe we nu omgaan met de aarde kan niet zo doorgaan. Het komt onder andere doordat we met steeds meer mensen zijn op de wereld, maar ook omdat we niet zuinig genoeg leven. We vliegen meer, we eten meer dierlijke producten en gebruiken steeds meer water.

We weten niet precies wanneer de voorraad opraakt maar een probleem zal het zeker worden, zo kan de prijs van voedsel dan bijvoorbeeld enorm toenemen waardoor arme mensen geen toegang meer krijgen tot eten. Een groot probleem!

Maar! Het is nog niet te laat! We kunnen nu het verschil nog maken door de juiste technieken (heb jij al een waterbesparende douchekop?) in te zetten om te besparen maar ook je gedrag aan te passen (hoelang en hoevaak douche jij?).

Zo maken we samen het verschil! En precies daarom zijn wij een Eco-School. Samen maken we de school stapje voor stapje duurzamer en leren wij over duurzaam gedrag.

Zorgen we er samen voor dat Earth Overshoot Day weer steeds later in het jaar zal zijn?

Bron afbeelding: https://safalta.com/current-affairs/earth-overshoot-day-to-fall-on-1st-august-2018-15355.html