Vrijdag 9 december 2016 hebben de eerstejaars leerlingen een gastles gekregen over veilig internetten. Bij het digitaal werken op school, hoort ook een stuk digitale opvoeding oftewel mediawijsheid. Martin Koopmans, de vader van Sanne uit klas 4, heeft jarenlang bij de (zeden)politie gewerkt, waar hij veel te maken had met oplichting via internet.

Er werd een vergelijking gemaakt tussen generatie X (geboren voor 1976, meestal ouders van huidige brugklassers) en de huidige generatie Z, waarin iedereen opgroeit met Social Media. Aan de hand van zogeheten mindfucking filmpjes en een raadsel, liet Martin zien, hoe je de hersens om de tuin kunt leiden. Digitale kinderlokkers proberen dat ook te doen. De leerlingen werden hiermee gewaarschuwd voor ‘grooming’. Er werd ook gesproken over pesten op de fysieke manier en digitaal. Wat is erger? Kunnen de gevolgen hetzelfde zijn, enz. Tenslotte werd de nadruk gelegd op alle foto’s die de meeste mensen posten op internet. Zou je iedereen ook al je foto’s laten zien, wanneer er nog geen internet bestond (zou je dezelfde foto’s ook bij de supermarkt op het prikbord hangen). Zou je een vreemde jouw foto geven?

Uiteindelijk werd afgesloten met de boodschap: Think before you post. Beantwoord niet zomaar vriendschapsverzoeken of mailtjes van vreemden. En weet dat profielfoto’s vaak overal op internet zichtbaar zijn.