Terwijl de eerstejaars van de Businessklas op vrijdag 10 april, een bedrijfsbezoek brachten aan Walibi Holland hadden de tweedejaars een belangrijk moment voor de actie Day for Change. Zij moesten in een pitch van maximaal vijf minuten het bedrijfsplan van hun minionderneming, inclusief begroting,  presenteren aan jury van drie deskundigen.

IMG_1522

In de afgelopen weken hebben de leerlingen hard gewerkt aan de voorbereiding van deze belangrijke en vooral spannende dag. De 34 leerlingen van Businessklas 2 hebben in totaal tien miniondernemingen opgericht, er waren dan ook tien presentaties.

IMG_1537

De jury was erg onder de indruk van de leuke ideeën en van het hoge niveau van de presentaties. Er was niet één leerling die een briefje nodig had, alles ging uit het hoofd en vaak met veel flair. Het werd de jury snel duidelijk dat er over alles goed  nagedacht was en dat de ondernemers wisten waarover ze het hadden. Ook de financiële onderbouwing van de plannen stemde de jury erg tevreden. Zelfs zo tevreden dat sommige firma’s voor hun startkapitaal meer geld mogen lenen dan ze eigenlijk om gevraagd hadden. Het viel de jury  op dat er ook een aantal firma’s waren die het begrip duurzaamheid in hun bedrijfsplan betrokken hadden. Dit sprak hen erg aan.

IMG_1548

Hieronder een korte samenvatting van de bevindingen van de jury:

 

Firmanaam Product of dienst Jurycommentaar
Re Cycle Verkoop 2e hands (opgeknapte) fietsen Tops: Een heel goed idee en ook heel modern want past helemaal in de circulaire economie waarbij we steeds meer spullen gaan hergebruiken. Startte zijn presentatie erg sterk door resultaten uit een marktonderzoek te noemenTips: Probeer sponsors te vinden voor je fietsonderdelen. Misschien bij een fietsenwinkel in Aalsmeer?

 

De jury geloof zo in het plan dat ze een krediet van € 30,- beschikbaar stelt, dit doet ze bij hoge uitzondering vooral om Floris te  stimuleren en te motiveren want hij doet al het werk alleen.

T-B-Pannenkoeken Pannenkoekenrestaurant in lokaal 2 tijdens de 2e pauze Tops: Er is een goed financieel plan gemaakt dat op marktonderzoek gebaseerd is. Het komt erg degelijk over.Tips: Ga ruim van te voren door de school met kleine stukjes pannenkoek om te proeven en reclame te maken

Kleed je restaurant mooi aan met rood wit gekleurde lakens en servetten etc.

Zorg voor voldoende wisselgeld.

Krediet: € 15 + €5,- extra om als wisselgeld te gebruiken

Sassy Sisters Verkoop T-shirts met print Tops: Een heel goed gepresenteerd plan. Een creatief product vol moderne inspiratie. De eerste shirts zien er erg goed en professioneel uit.Tips: Zorg ook voor een meer op moeders gericht ontwerp en maten. Werk zoveel mogelijk op bestelling en herinvesteer je winst daarna. Laat je product op school zien door het zelf heel veel te dragen!

Krediet: €30,-

Truckwash L&V Auto’s en vrachtauto’s wassen in een professionele carwash op Day for Change dagen is de opbrengst voor Day for Change Tops: Dit is een heel slim plan dat met veel bravoure gepresenteerd werd.Tips: Werk de promotie beter uit, maak grote posters en zorg voor een persbericht. Er is geen krediet gevraagd maar de jury wil toch € 10 beschikbaar stellen voor het maken van grote posters etc.
Wellant Flower Verkoop van gerbera’s Tops: Een leuk en ambitieus plan. Jullie hebben heel goed onderhandeld en de jury geloofd helemaal in jullie plan doordat het zo lekker eenvoudig is.Tips: Laat het kleine boeket vervallen of maak het goedkoper. Kondig de verkoop het liefst van te voren aan dmv een flyer, Ga op een tijdstip langs de deuren als zo veel mogelijk mensen thuis zijn. Omdat de jury in het plan geloofd een voor Day for Change erg groot krediet van € 45,-
Smoothie4u Verkoop van smoothies en ijs Tops: Een heel slim plan om alles wat over blijft van de smoothies te verwerken in ijs, er is dus geen verspilling.  Er zijn veel verschillende verkoopmomenten geplant. Het is een doordacht plan.Tips: Deel van te voren alvast wat hele kleine smoothies uit om te laten proeven en om zo reclame te maken en zorg voor voldoende wisselgeld.

Niet alleen het benodigde krediet wordt toegekend maar nog € 5,- extra om te gebruiken voor de proefsmoothies en wisselgeld.

Design time Verkoop van zelfgemaakte homedecoratie artikelen waarbij ook gebruik gemaakt wordt van afval materiaal als grondstof Tops: Een topidee voor leerlingen van een Eco-School. Door hergebruik van materialen hebben jullie weinig kosten maar wel een hoge omzet. Het is creatief.Tips: Het is een ambitieus plan. Doe met de producten die al gereed zijn nog even wat marktonderzoek en bepaal op basis hiervan je prijzen. Misschien kun je dan ook heel gericht op bestelling werken.

 

Krediet: € 15,-

Happy Chocolate Day Verkoop van zelf gemaakte chocolade artikelen in exclusieve feestverpakking Tops: Dit plan was echt tot in de details uitgewerkt. Een brochure, een poster, visitekaartjes en alles in één prachtige en passende huisstijl. En dan de producten daar werd de jury vrolijk van!Tips: de jury had moeite om nog tips te geven maar wil toch nog het volgend kwijt:

Zorg voor een iets overzichtelijkere financieel overzicht. Maak de koekjes misschien iets duurder of leg ze gewoon in een schaal.En neem in je folder iets op over Day for Change en haar doelstelling.

 

Krediet: €25,-

MFA Sieraden Verkoop van zelf gemaakte sieraden. De grondstoffen bestaan voor een deel van gerecycled materiaal zoals fietsbanden en lipjes van blikjes. Webshop:http://mfasieraden.jimdo.com/  Dit was de meest professionele presentatie van allemaal. 3 mooie meiden, mooi aangekleed en een presentatie vol zelfvertrouwen. De jury was onder de indruk hoe jullie met een simpel product zo een uitstaling konden bereiken.Tips: Zorg er voor dat je allerlei dingen gaan doen om mensen naar je website te lokken. Draag de armbandjes zoveel en zo vaak maar kan op school. Ontwerp nog een versie voor mannen. Zet op je visistekaartje nog iets over Day for Change. Laat dat kaartje eventueel nog professioneel drukken bij Vista-print.

 

Krediet: € 15 plus € 5,- extra om folders. Posters, kaartjes etc te laten maken om zo klanten naar de webshop te trekken.

Night for Change Organisatie van een Day for Change feest voor jongeren tot 18 jaar in jongeren sociëteit N201 te Aalsmeer. Tops: Een leuk en slim plan dat een gat in de markt kan zijn. Jullie hebben goed onderhandeld en zelfs afspraken gemaakt met de gemeente.Tips: Jullie hebben niet al te veel details verteld. Bij dit evenement komt alles heel erg op de promotie aan. Jullie moeten een communicatie/marketingplan maken. Als jullie dat doen en je laat de posters, flyers, persbericht, etc  zien en ze worden goedgekeurd door Day for Change dan kunnen jullie beschikken over het gevraagde krediet van €50,-

Foto impressie van de Day for Change pitches:

IMG_1542 IMG_1534 IMG_1533 IMG_1544 IMG_1546IMG_1548IMG_1537 IMG_1522