Uit inzendingen vanuit heel Nederland voor de ‘Microkredietonderneming van het Jaar’verkiezing  van Day for Change heeft de jury in totaal zes miniondernemingen genomineerd. Maar liefst twee van deze ondernemingen zijn van onze school. De jury bestaande uit Acteur Ruud Feltkamp,  Mariëlle& Lotte, jonge ondernemers Evenementenbureau Make My Event en Joyce van Os, zelfstandig ondernemer marketing& sales (b2b), lid van de jongerenraad Rabobank (en oud leerling van onze school) ! hebben de firma Sieso en DSH genomineerd.

Beide firma’s waren al als favoriet en als potentieel succesvol aangemerkt na de pitches in April jl. DSH stond toen op nummer 1, Sieso bezette toen de tweede plek.

Volgende week horen de genomineerden wie er echt in de prijzen zullen vallen. Grote spanning dus voor Bo Wijfjes en Leonique van Doorn van Sieso en Dewy Commandeur van DSH.

Hieronder de tekst uit het juryrapport tbv de nominatie:

DSH (Dewi’s Sleutelhangers)
Geen gezanik, geen gezeur, koop uw sleutelhangers bij Dewi Commandeur!

Dewi (14 jaar), zit op de Westplas MAVO in Aalsmeer. Haar gekozen product om zelf te maken waren Sleutelhangers. De bedrijfsnaam was DSH ( Dewi’s Sleutelhangers). In het eindverslag dat ze voor school heeft moeten maken, komt een goed ondernemingsplan naar voren.

Dewi verkocht sleutelhangers voor € 3,50 per stuk. De sleutelhangers werden verkocht op verschillende markten (Koningsdag, lady’s night, moederdagmarkt), maar ook via Facebook en email. Dewi maakte speciale sleutelhangers voor Koningsdag en leverde op bestelling sleutelhangers in Italiaans thema. Promotie werd gemaakt via posters, Facebook, een interview op de radio en flyers.

De totale winst is € 101,60. Dit was boven de verwachting van € 94,57. De ervaringen waren zeer goed, de verkoop was goed en er kwamen leuke reacties. De conclusie van Dewi is dat ze erg blij is met haar resultaat, vooral omdat ze het helemaal alleen heeft gedaan. Het heeft haar laten nadenken over wat ze later wil worden en ze heeft ontdekt hoe leuk het is om een eigen onderneming te hebben. Ze gaat dan ook nog even door met dit bedrijf.

 

SieSo (Sommeltjes)
Het bedrijfje waar Leonique en Bo (Westplas MAVO, Aalsmeer) al het begin van het schooljaar mee gestart zijn heet SieSo. Deproducten die wij verkopen zijn: sommeltjes, waxinelicht houders en zeepkettingen. De sommeltjes zijn kabouters van een boomstam gemaakt. De sommeltjes zijn zelfgemaakt. We zagen eerst een schuine kant van de boomstronk af en verven er daarna met buitenverf een gezicht op. En om het sommeltje af te maken hangen wij aan hun buik een plantje. De sommeltjes zijn niet alleen leuk bij de deur maar hebben voor sommige mensen een extra emotionele waarde. We hebben bijvoorbeeld een wat ouder stel gemaakt op basis van het overlijden van de ouders van een klant bij ons. Deze sommeltjes staan nu naast het graf. We vonden het een compliment om op deze manier iemand te kunnen helpen. Van de resten van de schuine kant die wij van de stronk afzagen, maken we dan waxinelicht houders; zo zijn we ook nog duurzaam bezig.

IMG_0833

Op basis van hun eigen ideeën over de vraagprijs en een marktonderzoek werd de prijs per product bepaald. Het microkrediet van de Rabobank hebben ze niet gebruikt, omdat ze geen inkoopkosten hadden, hierdoor hadden ze ook geen risico om verlies te maken. Ze hebben in totaal ruim € 400,- verdiend.

De sommeltjes werden verkocht op de Moederdagmarkt op school, tijdens Koningsdag en tijdens een lady’s night. Tevens stonden de producten opgesteld in de winkel van een van de vaders van de dames. De beste promotie die ze hebben gehad was mond tot mond reclame, maar ook hebben ze een Facebook pagina en visitekaartjes gemaakt.

 

Voor meer informatie over de verkiezing en over de andere genomineerden:

http://www.dayforchange.nl/categorie/klasse_actie/voortgezet-onderwijs/eregalerij-2/

 

Voor meer informatie over de actie Day for Change bij ons op school:

https://westplasmavo.nl/day-for-change-2/