Ons Eco-team op de Westplas Mavo is afgelopen periode uitgebreid met vijf nieuwe leden: Olivier van den Dungen, Zion Sheils, Dana van Rooijen, Myrthe Buijs en Manon Visser. Deze leerlingen zijn na de sollicitaties uitgekozen om het team te komen versterken en zij moesten ook meteen al flink aan de slag!

img_6496-1.jpgZo stonden ze tijdens onze Open Avond ouders en kinderen te informeren over Eco-Schools op de Westplas. Ook konden de bezoekers meedoen aan een afvalspel, waarbij ze het afval in de juiste bak moesten gooien. Dit alles onder leiding van de leerlingen van het Eco-team, die de avond ook voorbereid hebben door onder andere posters te maken en op te hangen.


Om inspiratie op te doen voor het schoolplein, hebben we op vrijdag 12 februari met het Eco-team de schooltuin van Wellant Boskoop bezocht. Bij aankomst bij Wellant Boskoop hebben we eerst een rondleiding door de school gekregen, waarbij we alle duurzame onderdelen van de school te zien kregen. De leerlingen concludeerden hieruit dat wij als Westplas eigenlijk al heel goed bezig zijn, omdat wij de meeste dingen ook al deden. Daarna zijn we, ondanks de kou, naar de schooltuin gelopen, waar we allerlei ideeën voor ons eigen schoolplein hebben opgedaan. Volgende excursie gaan we naar een school in Purmerend, waar ze ook het schoolplein opnieuw hebben ontworpen en ingericht.


De dag werd afgesloten met een bezoekje aan Radio Aalsmeer! De leerlingen waren door Kim van Let’s Go uitgenodigd om wat te vertellen over de Westplas en Eco-Schools. De leerlingen waren eerst wat zenuwachtig, maar ze bleken al gauw natuurtalenten te zijn in het praten op de radio! Ze hebben verteld over enkele dingen die we op de Westplas doen aan duurzaamheid, zoals de watertap en doppers. Ook vertelden ze dat we eind dit schooljaar hopen om de Groene Vlag te halen. Als dat lukt, mogen ze nog een keertje terug komen om erover te vertellen op de radio.   


Niet alleen de leerlingen van het Eco-team zijn de afgelopen tijd druk bezig geweest met duurzaamheid, ook andere Westplas leerlingen en ouders hebben zich goed ingezet. We hebben als school meegedaan met de landelijke Energy Battle voor de gemeente Aalsmeer. Doel hiervan is om aandacht te vragen voor het energieverbruik en te laten zien hoe dit door simpele dingen omlaag kan worden gebracht. Voor de Westplas hadden we een team samengesteld van 7 leerlingen en één docent. Gemiddeld hebben de deelnemers ongeveer 10% bespaard op elektra en 8% op gas, harstikke goed! Er zijn twee gezinnen uitgekozen die beide het meest hebben bespaard. Franka van Geene (2D) en haar gezin hebben wel 15% bespaard op elektra en 11% op gas en zijn daarmee de winnaars van de Dagje Uit cadeaubon die het Westplas Eco-team heeft uitgeloofd. Ook Minke van Dijk (1B) en haar gezin hebben gewonnen, zij hebben 18% bespaard op elektra. Omdat zij niet op gas konden bezuinigen, wilde de gemeente Aalsmeer ook graag dat zij een cadeaubon zouden ontvangen. Gefeliciteerd aan beide leerlingen en hun gezinnen!