Westplas Mavo is bezig om een duurzame school te worden, door het volgen van het zevenstappenplan van Eco-Schools hopen ze binnenkort de Groene Vlag te kunnen hijsen als bewijs van de duurzaamheid in de school. Tussentijds zijn er twee certificaten te verdienen, de bronzen en de zilveren. Afgelopen vrijdag 18 september kregen Bo, Gina, Joyce, mevrouw Wever en meneer Pordon, (oud)leden van het Eco-Schoolsteam, het zilveren certificaat uitgereikt tijdens de BBQ voor ouders van brugklasleerlingen.

  
Hoe het allemaal begon

In december 2013 heeft de Westplas Mavo een intentieverklaring getekend om zich in te gaan zetten voor duurzaamheid. We hebben ons toen aangesloten bij het internationale keurmerk voor duurzame scholen: Eco-Schools.

 

Om uiteindelijk de groene vlag te behalen die het bewijs is van een duurzame school moeten wij het zevenstappenplan doorlopen. Tijdens de kerstmarkt van vorig jaar kon de Westplas Mavo al het eerste feestje vieren: het ontvangen van het bronzen certificaat voor het succesvol doorlopen van de eerste drie stappen.

 

Sindsdien heeft het team zeker niet stilgezeten, door de verkoop van Doppers, plaatsen van nieuwe afvalbakken met de mogelijkheid tot afvalscheiding, de watertap en door duurzaamheid een plek te geven in de lessen. We bleven de goede richting op gaan en waren weer een paar stappen verder in het zevenstappenplan. Klaar voor de uitreiking van het zilveren certificaat!

  

 Een feestje vier je natuurlijk nooit alleen. Vandaar dat we de uitreiking van het zilveren certificaat gevierd hebben met de ouders van onze brugklassers. De ouders waren op school voor de presentaties van de leerlingen die zij in de projectlessen hadden voorbereid. De hele middag werd georganiseerd door de businessklassers uit leerjaar 1.

 

Na de presentaties was er tijd voor een drankje en toen hebben wij de kans gegrepen om te proosten met de ouders, wethouder Jop Kluis, Eco-Schools medewerker Roel Opbroek en (oud-)leden van het Eco-Schoolsteam.

  

   
Hierbij kregen de leden van het Eco-Schoolsteam van Roel Opbroek het zilveren certificaat uitgereikt. Hij gaf hierbij aan dat de Westplas Mavo goed op dreef is en dat we niet lang hoeven te wachten op het volgende feest: de groene vlag! Door het plaatsen van de watertap, vuilnisbakken en de plek van duurzaamheid in de lessen, heeft de Westplas laten zien zich volledig in te zetten voor een duurzame leefomgeving.

  

 Wethouder Jop Kluis was aanwezig om de onlangs geplaatste watertap officieel te openen. Om dit te vieren werden er bubbels uitgedeeld aan ouders en kreeg de wethouder een symbolisch glas water uit de tap aangeboden. De wethouder is vanaf het begin van het idee van de watertap betrokken geweest en was dus de enige juiste persoon voor deze opening.

  

 De Eco-Schools leden zijn blij dat hun harde werken zo snel is beloond met het zilveren certificaat en gaan nu hard aan de slag met de laatste twee stappen. Het duurt niet lang meer of: Westplas goes green!