Wellantcollege Westplas Mavo is binnenkort de gastheer voor zo’n vijftig ondernemers uit Aalsmeer en omstreken. Deze ondernemers zijn onderdeel van het MVO Platform Aalsmeer.
Het MVO Platform Aalsmeer is hét netwerk van bedrijven en maatschappelijke organisaties in en rond Aalsmeer, die maatschappelijk betrokken en milieubewust willen ondernemen. Het is een platform waar ondernemers elkaar inspireren, ervaring en kennis uitwisselen en elkaar op weg helpen met duurzaam ondernemen. Zodat de ondernemers met vereende krachten kunnen werken aan vergroening van de lokale economie.
Het MVO Platform organiseert geregeld kennis- en netwerkbijeenkomsten met en voor duurzame ondernemers. De eerste volgende MVO Meet & Greet vindt op de Westplas Mavo plaats op maandag 30 september, de focus zal liggen op de ‘P’ van People. Die middag wordt de koppeling gelegd tussen het onderwijs en het bedrijfsleven, samen gaan ze ontdekken wat beide partijen aan elkaar hebben en van elkaar nodig hebben om de weg naar maatschappelijk verantwoord ondernemen te versnellen. De leerlingen van het Eco-Schoolsteam, activiteitencommissie en het techniekteam van de school zorgen voor de aankleding, ontvangst en rondleidingen door de school. In deze rondleidingen zullen de ondernemers alle duurzame hotspots van de school te zien, zoals de watertap, verlichting en kranen op sensoren, CO2-meters in de lokalen, het luchtverversingsysteem, de printers die automatisch dubbelzijdig en zwart-wit printen, de gezonde schoolkantine en automaten, de afvalscheidingsbakken en de eco-regels van de school.
De Westplas Mavo is vanaf het allereerste uur lid van het MVO Platform Aalsmeer. Niet zo gek, want de Westplas heeft maatschappelijk verantwoord leren denken en ondernemen hoog in het vaandel staan. Eco-Schools docent Ronald Pordon: “De Westplas is als één van de ruim 50 scholen in Nederland en tot voor kort de enige in Aalsmeer de trotse houder van de Groene Vlag van het internationale keurmerk Eco-Schools, een wereldwijd netwerk van 19 miljoen leerlingen en 56.000 scholen in 68 landen!”
Door leerlingen bewust te maken van de problematiek rondom tien milieuthema’s daagt de werkwijze van Eco-Schools de leerlingen en docenten uit tot gedragsverandering en de schoolorganisatie tot het nemen van fysieke maatregelen in en om het schoolgebouw. Het is dus vooral een project van en voor de leerlingen.
Het geleerde wordt gelijk in de praktijk gebracht in het vakoverstijgende Businessklas. Daar maken de leerlingen kennis met de beginselen van duurzaam ondernemen en ondernemerschap. De begeleiders hebben geen rol als docent maar meer als coach of adviseur. De leerlingen gaan echt ondernemen met een lening van aandeelhouders, een echte bankrekening en een officiële boekhouding. Learning by doing! Ook komen er geregeld gastsprekers uit het bedrijfsleven langs en gaan ze op bedrijfsbezoek.
Geef een reactie